Beiarn bygdetun

Bygdetunet.jpg
Nordlandsmuseet driver Beiarn bygdetun.

Bygdetunet ligger like ved kommunesenteret på Moldjord, og rett ved den attraktive lakseelva. Bygdetunet er plassert på den gamle prestegården fra 1857. Her ligger 12 gårdsbygninger fra Beiarn, datert rundt 1700- og 1800-tallet. Her kan du se utstillinger med gamle redskaper, bruksgjenstander og et gårdstun fra bygda. Jordbruk, skogsdrift, håndverk og husflid er hovedtema på museet. På bygdetunet kan du oppleve møtet mellom den gamle innlands- og kystkulturen.

I tillegg til gamle gårdsbygninger har bygdetunet en nordlandsbåt (åttring), som har tatt del i Lofotfisket, og siden vært i bruk som i Beiarfjorden fra 1965.

På bygdetunet står også en A-Ford veteranbil fra 1930 (den såkalte Rønnåbakk-Forden), som har blitt restaurert av Skrotnissan i Gildeskål. Bilen er i bruk ved spesielle anledninger i løpet av sommersesongen, og kan ellers beskues stasjonært.

I sesongen er det mulig å få seg en liten kaffekopp, eller handle i vår museumsbutikk, der vi har Arstadringen for salg. Her er også muligheter til å ta med grillmat og ta en pause i rolige og vakre omgivelser.

Storågbrua

I kulturminneåret 1997 ble det valgt et kulturminne i hver kommune, og i Beiarn var det den gamle Storågbrua på Tollå som ble valgt.

Beiarværingene fikk velge blant seks ulike alternativer, og 217 stemte på Storågbrua, som da totalt fikk 49% av stemmene.

Brua ble bygd i 1902

Tusenårsstedet

Kommunens tusenårssted er Beiarn bygdetun, og ble valgt til dette av kommunestyret i juni 1999.

Bygdetunet ligger like ved kommunesenteret på Moldjord, og rett ved den attraktive lakseelva. Det er plassert på den gamle prestegården fra 1857, og består av 11 gårdsbygninger fra Beiarn, datert fra rundt 1700- og 1800-tallet. Tunet har utstillinger med gamle redskaper, bruksgjenstander og et gårdstun fra bygda. Jordbruk, skogsdrift, håndverk og husflid er hovedtema på museet. På bygdetunet kan du oppleve møtet mellom den gamle innlands- og kystkulturen.

I sesongen drives det kafé og museumsbutikk, samt at det er muligheter til å ta med grillmat og ta en pause i rolige og vakre omgivelser.

Kommunen gjennomførte et stort arrangement på bygdetunet for markering av tusenårsskiftet og tusenårsstedet på nyttårsaften 1999.